Home

© 2015-2017 The All Purpose Dog

Merchandise

Interviu cu Dan Dăscălescu

The All Purpose Dog magazine #2

interviu cu Dan Dăscălescu (Clash of K9 Romania)

(iarna 2017)

 

În primăvara anului următor, va avea loc  Clash of the K9, primul eveniment sportiv canin de genul de la noi din ţară. Am vorbit cu organizatorul lui, proprietar de Staffordshire Bull Terrier şi pasionat de sporturi specifice, şi am aflat mai multe.


Î1. Salut, Dan! Eşti primul intervievat din revistă care are câini din altă rasă, chiar dacă amstafful şi staffy bull-ul sunt din aceeaşi secţiune şi au destule lucruri în comun. Ce te-a atras la terrierii de tip bull şi la Staffordshire Bull Terrier în special? La actualizarea din 2003, această rasă a fost scoasă de pe lista câinilor periculoşi - Cum este să te poţi plimba cu câinele pe stradă fără botniţă? :)

 

Salut! Sunt onorat să fiu primul proprietar de câine din altă rasă căruia îi luați interviu și sper să nu fiu și ultimul.

Aș începe cu istoricul acestui să-i zicem hobby al meu. De când eram mic mi-au placut câinii și mereu am vrut să am unul al meu. Din păcate, părinții nu mi-au încurajat această dorință și atunci nu am avut altceva de făcut decât să mă joc de câte ori aveam ocazia cu câini din orice rasă care aparțineau prietenilor de familie. Astfel că, atunci când am crescut, am devenit independent și m-am mutat de acasă, am dorit neapărat să-mi iau un câine. La început mi-am făcut o listă de caracteristici pe care le doream la viitorul meu câine, printre care: talie mică spre

Click pt eveniment pe facebook

medie (ca pentru un apartament de bloc), energetic, loial, fără predispoziții către probleme de sănătate, tăcut, fără necesități mari de toaletare  și răbdator cu copiii pentru ca intenționez la un moment dat să am o familie.

Odată ce am luat în considerare toate aceste filtre, rasa care se potrivea cel mai bine și care mi-a plăcut cel mai mult a fost Staffordshire Bull Terrier-ul și așa mi-am luat o fetiță din această rasă, Ari. La vremea respectivă (acum 3,5 ani), nu știam despre pedigree decât că este un fel de buletin, nu știam despre teste de sănătate, despre boli ereditare, despre teste temperamentale etc. Pe Ari am luat-o cu pedigree de la un crescător local. După aproximativ un an, mergând cu ea la agility, am observat că obosea înaintea tuturor câinilor de pe teren și m-am dus să îi fac niște investigații. A reieșit că este suspectă de cardiomiopatie dilatativă și atunci am hotărât să o sterilizez și de atunci o protejez în sensul in care i-am redus activitățile doar la plimbări și la joaca cu alți câini.

Dar deja prinsesem gustul sporturilor canine și am început să mă documentez cu privire la ceea ce înseamnă de fapt un pedigree, cum se interpretează, ce teste se fac viitorilor părinți in alte țări, etc, informandu-mă pentru a nu mai ajunge în aceeași situație, deoarece doream să îmi mai iau un câine cat mai sănătos. Astfel, după mai bine de 1,5 ani de documentare, mi-am luat inima în dinți și i-am adus lui Ari o surioară din Olanda, Bria. Acum au un an de conviețuire și fac aproape totul împreună, mai puțin ieșirile ceva mai intense ca activitate, pe care le fac doar cu cea tanără.

Cât despre temperament, Ari este ceea ce numesc un “no-nonsense dog” (nu tolerează foarte bine reacțiile dubioase ale altor câini), iar Bria este un fel de pisică care ar sta toata ziua la mângâiat. Amandouă sunt geniale cu copiii mici și le plac oamenii. Totodată, amandouă sunt tăcute, nu latră aiurea și au o dorință de lucru imensă, ceea ce a făcut ca dresajul să fie foarte plăcut.

Referitor la legislația specifică pentru anumita rase, mă bucură faptul că SBT-ul a fost eliminat din text. Mai multe decât atât, din punctul meu de vedere această legislație ar trebui să fie proactivă si nedescriminatorie, nu reactivă ca în prezent. Ce înteleg prin asta? De exemplu, să se ia măsuri în sensul stimulării stăpânilor de câini care au câini mai temperamentali să urmeze cursuri certificate de dresaj, să efectueze testări periodice ale bunei funcționări a binomului om-câine, indiferent de rasa din care face parte câinele. Ar trebui să existe o modalitate de a face diferența între un câine care trebuie să poarte botniță și unul care nu trebuie, indiferent de rasă, deoarece chiar dacă un câine face parte dintr-o rasă considerată ”periculoasă” poate sa fie foarte bine educat și sa nu prezinte nici un pericol. La fel, un câine care este dintr-o anumită rasă ”nepericuloasă” poate avea reacții urâte.

Î2.  Ce experienţă ai acumulat alături de câinii tăi (concursuri, evenimente), şi ce te-a făcut să vrei să organizezi şi tu un astfel de eveniment unic în România, după doar doi-trei ani de când ţi-ai achiziţionat primul exemplar?

 

Alături de câinii mei am participat la mai multe evenimente și concursuri. Ari a încercat agility și discdog, ne-am antrenat nițel pentru BH fără să participăm, a luat locul 1 la o testare TSAC (Test de Sociabilitate și Aptitudini Canine). Cu Bria am participat doar la 2 concursuri de frumusețe unde a obținut calificativul Excelent. Pe lângă aceste lucruri care sunt oficiale, în particular ne antrenăm de 3-5 ori pe săptămână în diverse “bully sports” în funcție de dispoziție și anotimp: sărituri, tug, sprint-uri după minge, tragere de greutăți, canicross, urcare pe diverse obstacole, precum și diverse exerciții de obediență. Vreau tot timpul să găsesc activități care consider că le-ar face plăcere câinilor.

De când am luat primul SBT m-au interesat acest gen de evenimente, cum este Clash of the K9. Mi-a plăcut modul în care arată câinii cand fac sport, mai ales genul de miscare care le face plăcere, precum și atitudinea de fair play a celorlalți participanți. În momentul în care unui câine îi place să sară sau să facă tug, când face aceste activități îl simți cum radiază de bucurie și dă tot ce are mai bun.

M-am interesat dacă există un asemenea eveniment la nivel național și se pare că, deși sunt mulți oameni care își antrenează câini cum și când pot, nu există nici un concurs care să fie organizat cu un echipament standard pe care să îl folosească toți pentru a se putea măsura performanțele unui câine. Toți cei cu care am vorbit s-au arătat entuziasmați de posibilitatea organizării unui astfel de eveniment, dar se pare ca nimeni nu a vrut pana acum să își asume responsabilitatea organizării unei prime ediții, așa că am zis să fac eu o încercare.

Crescătorul de la care am luat-o pe Bria m-a încurajat în acest sens și s-a oferit să îmi acorde ajutorul la nivel de informații și oameni de legătură. El organizeaza propriul concurs de “bully sports”. În Europa sunt țări în care această mișcare este foarte răspândită, țări precum Italia, Franta, Olanda etc., având cluburi pe rase și organizând concursuri lunare sau bilunare pe diferite discipline.

Am luat legătura cu mai mulți oameni care au fost interesați de un astfel de eveniment, iar evenimentul s-a putut concretiza prin dorința acestora de a se implica: organizatorii CoK9, Ringstar Club, Cattitude, care ne-au ajutat cu o parte din echipament și diversi alți oameni care s-au implicat sau se vor implica în promovare, voluntariat, filmare, sponsorizarea premilor, etc. Așa prinde contur evenimentul Clash of the K9.

Pentru că nu avem experiență în organizarea unor astfel de concursuri, anul viitor mă voi duce să asist la organizarea unui astfel de concurs în sudul Franței. Totodată vom organiza un seminar de prezentare a echipamentelor și a modului de lucru și arbitrare pe care le presupune concursul imediat după ce vom da drumul la înscrieri.

Î3. Marea majoritate a proprietarilor din România și-a achiziționat câinele mai degrabă pentru companie, dintre aceștia foarte puțini au ales să participe la expoziții chinologice ca singura manifestare competițională existentă.  În ce măsură sunt câinii care au deja succes în expoziţiile de conformaţie în targetul unui asemenea eveniment?

 

Citisem la un moment dat că un câine de show este de fapt un câine de companie care în unele weekenduri se prezintă la niște concursuri în loc să stea pe canapea la televizor cu stăpânul. Ideea de câine sportiv mi se pare similară: este tot un câine de companie, dar care câteva ore pe săptămână aleargă, sare, trage, face ce îi face placere, după care, amândoi câinii se întorc seara acasă și dorm ușor lângă stăpân pe canapea la un film.

Pe de altă parte, o expoziție de conformitate ar trebui să aleagă câinele cel mai frumos care este obligatoriu și sănătos. Ori un câine sănătos dintr-o rasă ”atletică”, care este un sportiv înăscut, nu ar trebui să aibă nici o problemă în a-și face apariția într-un concurs de acest gen și să fie o prezență notabilă. Câine de show, de companie și sportiv nu cred că sunt caracteristici care se exclud reciproc, ci mai degrabă sunt complementare.

Evenimentul Clash of the K9 nu este unul strict pentru terrierii de tip bull, ci este deschis pentru orice rasă de câine, deci pentru oricine vrea să participe. Înălțimea și greutatea sunt cele două caracteristici care vor fi luate în considerare la stabilirea punctajelor, pentru a exista o bază de echivalare a acestora. Astfel câinii cei mai echilibrați ca dimensiuni și performante vor avea cel mai bun punctaj. Din acest motiv, statistic vorbind, terrierii de tip bull sunt avantajați în fața altor rase, dar sunt și boxeri sau lurcheri care au avut performanțe bune în cadrul altor ediții și mereu poate exista o altă surpriză din partea unei alte rase.

 

Î4. Cum îi vei convinge să treacă  de la simpla ieșire la joacă în parc sau aparent banala prezentare în ringul de frumusețe la evenimente sportive de performanţă? Şi ce reacţii ai primit până acum?

 

Trecerea de la joaca în parc sau prezentarea în ring la evenimente sportive ar trebui să se întâmple ușor și natural. Mai întâi ar trebui abordate evenimente precum CoK9 care nu implică discipline foarte diferite de o joacă normală în parc, poate doar crescând nițel intensitatea și durata. După participarea la acest tip de evenimente, s-ar putea face trecerea către unele care să necesite o implicare mai mare din partea binomului om-câine, precum cele de hang-time, weight pulling, etc.

Evenimentele „mai ușurele” ar trebui să te lămurească pe tine ca și propietar dacă câinelui tău îi place să participe, dacă este pregătit fizic și psihic să ducă un concurs la bun sfârșit, dacă ție îți face plăcere să lucrezi în cadrul concursului cu câinele și dacă vrei ceva mai mult.

Bineînțeles, pentru a ușura tranziția de la antrenamentul în parc la condițiile de concurs, vom avea sesiuni de antrenament și seminare unde se vor prezenta probele care vor avea loc, echipamentele de concurs, se va învața modul corect de abordare a obstacolelor și cum se poate obișnui câinele să performeze astfel încât în ziua concursului să avem o competiție cât mai strânsă și mai de calitate.

Ca oameni, ne pot motiva foarte multe lucruri pentru a participa la un astfel de concurs: competitivitatea, socializarea cu alți oameni care au aceleași pasiuni, dorința de a face sport împreună cu câinele, apartenența la un grup sau pur și simplu pentru distracție. Reacțiile care le-am primit până acum din partea celor cu care am vorbit despre eveniment au fost extrem de pozitive, aproape toți cei pe care i-am întrebat au spus că vor veni fie ca participanți, fie ca spectatori.

 

Î5. Ce implică pregătirea unui câine pentru probele din concurs? În ce măsură li se poate pune în pericol sănătatea? Am observat de exemplu că, față de alte manifestări similare din străinătate, la evenimentul tău nu există și proba de tras greutăți (weight pulling). Având în vedere că nici la rasele vizate în special (terrierii de tip bull) examenele de displazie de șold nu sunt obligatorii în România, este aceasta o măsură de precauție?

 

Pregătirea unui câine pentru probele de concurs aș asemăna-o cu pregătirea oricărui alt atlet. Ar trebui să includă exerciții de încălzire și de răcire pentru a preveni problemele musculare, exerciții specifice pentru întărirea musculaturii care va fi folosită la probe, precum și simularea probelor în condiții similare cu cele de concurs, atât ca echipament, cât și ca execuție într-un context asemănător celui din concurs.

Bineînțeles că există și riscuri în execuția probei la concurs, la fel ca în oricare concurs atletic. Acestea pot varia de la o perniță julită sau o unghie rupta, până la întinderi sau rupturi musculare. Vom face tot posibilul să informam participanții în cadrul sesiunilor de antrenament, cât și înaintea concursului despre lucrurile pe care trebuie să le aibă în vedere din punct de vedere medical. Totodată, vom încerca să avem o ambulanță veterinară la fața locului pe toată durata concursului pentru a interveni cât mai repede pentru orice problemă.

Referitor la proba de tras greutăți: acest eveniment este unul internațional, cu o serie de probe specifice agreate de către organizatori, iar această probă nu este printre cele agreate. Din ce am vorbit până acum cu mai mulți oameni interesați de această parte competițională, există un interes pentru o probă de acest fel, dar și pentru un eveniment cu mai multe probe (Sprint drag, treadmill race, hang time, wall climb, etc.). Referitor la lipsa testelor de displazie de șold, cred că acestea si altele ar trebui să fie făcute de crescătorii interesați de bunăstarea viitorilor pui, indiferent dacă acestea sunt sau nu obligatorii.

Î6. Evenimentul se adresează iniţiaţilor, şi celor care oricum iubesc sau agrează aceste rase, în general. Cum crezi că va fi perceput de publicul larg, acela aflat sub influenţa mass-media, care-au internalizat stereotipul ăla al câinelui ''de luptă'' - cum se vor vedea din afară terrieri de tip bull făcând tug of war sau hang time? Unde pot amatorii de astfel de sporturi să găsească mai multe informaţii şi unde le pot practica patrupezii lor?

 

Mă bucur că m-ai întrebat despre asta. Exact împotriva acelui stereotip am vrea să fie acest eveniment. În alte țări s-au înscris rase precum: bulldog englez, ogari, terrieri, metiși de diverse conformații și dimensiuni. Toți câinii care participă la probe o fac cu intenția de a câștiga. Nu ar trebui să fie văzut diferit un terrier de tip bull care trage de un baton la tug în comparație cu un ogar care face același lucru. În nici o probă a concursului câinii nu sunt în contact direct și nu se încurajează de nici un fel stimularea acestora decât prin jucăriile lor și încurajările stăpânilor.

Mai mult, dacă un câine ar fi reactiv în prezența altor câini, acest lucru nu ar face decât să îl împiedice să performeze la adevarata capacitate, fiind distras de mediu în ziua de concurs.

Pentru mai multe informații despre ce cuprind disciplinele, care este punctajul etc., acestea vor fi publicate pe pagina evenimentului de pe facebook și vor apărea și pe site-ul oficial (www.clashofthek9.com). Pentru practicarea acestor discipline, vom avea din februarie weekend-uri dedicate la Ringstar Club pentru a exersa înainte de concurs.

 

Î7. Apropo de organizarea propriu-zisă, va fi un eveniment mediatizat, și în ce măsură va avea acces publicul la faţa locului? Suntem obișnuiți cu expozițiile AChR, la care mai mult sau mai puţin oricine poate asista ca spectator, ba chiar împreună cu câini care nu o dată au creat probleme în rândul expozanților.

 

Ne dorim să fie un eveniment cât mai mediatizat ca să putem ajunge la cât mai mulți stăpâni de câini care îți doresc să facă o altfel de mișcare cu patrupedul preferat. Vom face filmulețe și poze atât la antrenamente, cât și în ziua concursului.

Publicul va avea acces liber în zilele respective, doar că am prefera să vină fără câini. Singurii câini de pe teren și din preajma terenului ar trebui să fie cei care participă la o probă sau urmează să participe. Câinii care nu participă nu ar avea ce să caute lângă teren. Astfel ne asigurăm că participanții se pot concentra pe probele pe care le execută și ca pot da tot ce au mai bun pe teren.

Avantajul locației de la Ringstar Club este că terenul permite ca fiecare probă să se  desfășoare într-un spațiu separat, marea majoritate a acestor spații fiind îngrădite și având o intrare și o ieșire separată. De asemenea, vom încerca să avem 2-3 voluntari la fiecare probă, care să ajute concurenții și să gestioneze logistica din jurul probei.

Î8. Povesteşte-mi te rog concret mai multe despre desfăşurarea evenimentului, probele propriu-zise şi echipamentele şi locaţia folosite.

 

Concursul se va desfășura în data de 21 aprilie 2018 în toate cele 8 țări participante: Croația, Cehia, Franța, Italia, Olanda, Polonia, U.K. și Romania. Punctajele tuturor câinilor din toate locațiile se vor pune la comun și se va face un clasament general.

Evenimentul Clash of the K9 are la acest moment 5 probe: A-frame, Trackmill, Long Jump, High jump și Tug of War.

Proba de A-frame constă în trecerea câinelui peste un cadru în formă de A (cu o înălțime aproximativă de 1 metru) de cât mai multe ori într-un anumit interval de timp. În cadrul concursului proba va dura 3 minute: 1 minut treceri, 1 minut pauză și iarăși 1 minut de treceri.

Punctajul probei de trackmill constă din numărul de alergări pe care le poate face un câine pe o distanța de 30 de metri în 7 minute. Ca și echipament, vom avea 2 trepiede așezate la o distanță de 40 de metri, fiecare având o roată în vârf și o sfoară întinsă între cele 2 roți ale trepiedelor. Unul dintre trepiezi va avea un motor cu telecomandă pentru a putea pune în mișcare roata și sfoara, iar de sfoară vom avea atârnată o momeala pe care câinele o va urmări de la un capat până la celalalt și înapoi.

 

Proba de Long Jump (săritura în lungime) constă în capacitatea câinelui de a sări o distanță cât mai mare peste un obstacol. Ca și echipament, vom avea 2 bârne de lemn lungi de aproximativ 7 metri între care se vor pune țevi de plastic care vor reprezenta obstacol pentru câine. Câinele are 7 minute să obțină cea mai lungă săritură posibilă fără să miște țevile de plastic de pe bârne. Stăpânul va decide câte țevi vor fi puse de la o încercare la alta, influențând astfel lungimea obstacolului. Performanța obținută se va împărți la înălțimea câinelui și se va înmulți cu 10 pentru a obține un punctaj similar cu celelalte probe.

 

Proba de High Jump (săritura în înălțime) constă în capacitatea câinelui de a sări la o înălțime cât mai mare și a se ține acolo de jucărie minim 2 secunde. Ca și echipament vom avea un mod de a agăța jucăria fiecărui participant printr-un sistem de scripeți care să permită o măsurare ușoară a înălțimii. Durata probei este tot de 7 minute și se ia în considerare cel mai bun rezultat. Similar cu proba de mai devreme, punctajul se obține împărțind înălțimea sărită la întălțimea câinelui și înmulțind cu 20.

 

Proba de Tug of War constă în capacitatea câinelui de a se juca tug cu alt câine pentru un timp maxim de 20 de minute. Pentru aceasta probă, ambii câini vor fi legați de câte ceva fix (pom, țăruș, stâlp) ca să nu poată să se repoziționeze mai aproape unul de celalalt. Fiecare câine va avea un model de ham care să îl obstrucționeze cât mai puțin atunci când trage. Jucăriile vor fi legate între ele cu o sfoară ușor elastică și fiecare câine va putea fi încurajat să tragă cât dorește. Ideal, fiecare câine din pereche va fi într-o anume marjă de greutate pentru a oferi o șansă corectă ambilor participanți. Punctajul obținut va fi de 25 de puncte dacă rezistă toate cele 20 de minute sau numărul de minute și secunde în cazul în care pierde înainte de expirarea timpului.

Locația aleasă pentru eveniment este clubul de dresaj Ringstar Club (Șos. Odăii, nr. 6). În cadrul locației, va exista un loc separat pentru fiecare eveniment, precum și un loc de unde spectatorii pot urmări evoluția câinilor.

Î9. Cât îi va costa pe doritori înscrierea la acest concurs şi ce titluri sau premii pot câştiga companionii lor? Apropo de mediatizare și premii, orice eveniment chinologic este de obicei  susținut prin sponsorizări în special din partea companiilor de hrană pt  animale, care oferă premii etc. Ai avut contacte cu astfel de companii, care a  fost răspunsul lor în legătură cu un astfel de concurs?

 

Nu am stabilit încă valoarea taxei de înscriere, dar probabil va fi sub valoarea de 100 RON. Ca și premii, fiecare câine va primi o diploma de participare cu punctajele obținute, primii 3 de la fiecare disciplină (exceptand ToW) vor primi câte un premiu, la fel și top 3 punctaje generale la nivel local. În plus, există șansa de a câștiga unul dintre premiile internaționale dacă câinele se plasează între primii 3 din punctajul general din toate locațiile.

În legătură cu companiile de hrană pentru animale, încă nu am avut contacte cu acestea, dar suntem optimiști și sperăm că vor vedea potențialul pe care îl are un asemenea eveniment pentru promovarea produselor lor și vor participa pe viitor ca sponsori. Vom încerca să avem premii ceva mai consistente, nu doar o diplomă și o fundiță și sperăm că o să aibă parte de surprize frumoase toți concurenții.

 

Î10 . Mulţumesc pentru timpul acordat! Dacă mai doreşti să adaugi ceva sau vrei să transmiţi ceva iubitorilor de sporturi canine, te rog să o faci!

 

 Vă așteptăm cu drag pe toți la Clash of the K9 ca să aflăm care va fi primul campion CoK9 Romania!